Dieta maluszka

Dyplomowana dietetyczka czuwa nad prawidłowym i zdrowym wyżywieniem Waszych pociech. Ma to duże znaczeniezwłaszcza dla dzieci z dietami eliminacyjnymi. Dodatkowo udziela niezbędnych porad i wskazówek dotyczących żywienia dzieci.

Żywienie dzieci w żłobku jest: prawidłowo zaplanowane, przygotowane z najlepszych, świeżych produktów, zawsze smaczne i przygotowane na czas,  z możliwością natychmiastowych modyfikacji.

• Żywienie niemowląt, dzieci do 3 lat i diety  indywidualne ze względu na ich specyfikę  stanowią szczególnie trudne wyzwanie.

• Od pierwszych dni w żłobku dbamy o prawidłowo zaplanowaną, kolorystycznie ciekawą, estetycznie podaną, dostosowaną  do wieku

   i możliwości dietę.

• Jadłospis opracowywany  jest przez specjalistę ds. żywienia  Małgorzatę  Jakielarz.

• Systematycznie wprowadzamy kolejne produkty urozmaicające i poszerzające dietę dziecka.

• W Żłobku dzieci otrzymują cztery posiłki dziennie tj.  I i II śniadanie, obiad, podwieczorek .

• Znając zasady żywienia  decydujemy i odpowiadamy za to:

– co podajemy  dziecku do jedzenia,

– przestrzegamy ustalonych w rozkładzie dnia godzin posiłków,

– dostosowujemy  indywidualnie  konsystencję posiłku do możliwości  dziecka,

– staramy się o estetyczny wygląd i kolorystykę posiłku.

Nie zmuszamy dziecka do jedzenia!

• Nie nagradzamy i nie karzemy dzieci jedzeniem, zachęcamy i angażujemy dzieci do przygotowywania potraw (soki, surówki, kanapki).

• Mamy już tradycje w udzielaniu porad – konsultacje dla rodziców w zakresie żywienia ich pociech.

• Dzięki własnej kuchni cały proces technologiczny odbywa się na miejscu od surowca do gotowego produktu – wyrobu.

• Dbamy i mamy możliwość, by dzieci jadły dużo warzyw i świeżych owoców sezonowych, w tym strączkowych.

• Rezygnujemy ze słodkich soków na rzecz wody i soków warzywnych.

• Zupki przygotowujemy z przetartych sezonowych warzyw.

• W samodzielnie przygotowywanych potrawach mamy możliwość  ograniczenia węglowodanów  oczyszczonych, takich jak:

   biały cukier,  biała mąka i sól, na rzecz produktów pełnowartościowych, takich jak: nieoczyszczone ziarna zbóż, grube kasze,

   owoce, nasiona słonecznika, sezamu, dyni.

• Podajemy naturalnie wytwarzane produkty.

• Do wymaganych potraw używamy oleje naturalnie tłoczone.

• Nie używamy do potraw kostek rosołowych oraz przypraw niedozwolonych dla dzieci.

• Minimalizujemy podawanie dzieciom słodyczy.

• Staramy się dostarczyć dzieciom tylko wyroby cukiernicze naszej produkcji, które mądrze dawkujemy. Wyroby te nie są przesłodzone.

   Zawierają odpowiednie składniki i są świeże.

• Mamy możliwość zindywidualizowania diet.

Udostępniamy rodzicom jadłospis,  zachęcamy również, aby z niego korzystali przygotowując posiłki dla swoich skarbów w domu.

Tak odżywiane dziecko jest zdrowe, radosne i rozwija się prawidłowo.

Żywienie dzieci w żłobku – bezpieczeństwo żywności

Podstawowym  celem i  zamiarem pracowników Żłobka  jest stałe dążenie do zaspokojenia potrzeb i wymagań naszych. Podopiecznych i ich Rodziców, szczególnie w zakresie wysokiej jakości i bezpieczeństwa podawanych posiłków.

Kuchnia funkcjonuje w oparciu o projekt technologiczny  zatwierdzony przez sanepid

• Posiłki są przygotowywane z zachowaniem bezwzględnej higieny na podstawie norm HACCP.

• Posiłki przygotowywane są  na bezpiecznych blatach/deskach z atestem nie wchodzącym  w reakcję z żywnością.

• Używamy wyłącznie zdrowych naczyń  do żywności – z atestem, głównie ceramicznych, szklanych, emaliowanych i stalowych.

• W naszej diecie posiłki przygotowywane są wyłącznie na bazie wody przebadanej przez stacje sanitarną.

• Segregujemy odpady opakowań.

• W oknach kuchennych  są zainstalowane siatki zabezpieczające przed owadami oraz stłuczeniem szyby.

• Na co dzień współpracujemy ze sklepami, które zaopatrują  nas w żywność  posiadającą  certyfikaty HDI.

 

Opracowała:
Małgorzata Jakielarz
Specjalista ds. HACCP